Witamina E

Witamina E, inaczej tokoferol, jest przeciwutleniaczem. Odpowiada głównie za ochronę organizmu, chroni płuca i inne komórki przed uszkodzeniem. Witamina E uczestniczy też w procesie wytwarzania czerwonych krwinek oraz zapobiega nowotworom.

Tokoferol pełni również bardzo istotną rolę w sprawnym funkcjonowaniu układu rozrodczego i wzmacnianiu odporności organizmu.

Organizm ludzki nie jest w stanie sam produkować witaminy E, dlatego musi być ona dostarczana w pożywieniu.

Jest wiele produktów, które zawierają witaminę E. Jest niezwykle ważna, gdyż nie tylko nazywana jest witaminą młodości, lecz także wzmacnia cały nasz układ krwionośny i chroni czerwone płytki krwi przed rozkładem. Jedzmy więc orzechy, migdały, jaja, a także używajmy oleju słonecznikowego i lnianego ,który zawiera tę niezwykłą witaminę!!!

Główne źródła witaminy E, to:
  • olej słonecznikowy, kukurydziany i z pestek winogron, 
  • orzechy laskowe i migdały, 
  • ziarna zbóż, 
  • tłuste ryby KARP, WĘGORZ, SZCZUPAK, PSTRĄG

1. Szczupak zawiera 0.20 mg witaminy E lub tokoferol Jedzenie 100g